Opblaasbare jacuzzi schoonmaken & onderhouden

Opblaasbare jacuzzi schoonmaken

Zoals je wellicht al weet moet je om de zoveel tijd het water van de opblaasbare jacuzzi verversen. Zo houdt je de jacuzzi ten alle tijden schoon, hygiënisch en veilig om te gebruiken. Simpel zou je zeggen, toch gaat dit vaak fout. Het alleen verversen van het water is niet genoeg, je moet ook de filters schoonmaken. Als je dit niet doet kan het ‘’schone water’’ weer snel vies worden. Daarom is het de moeite waard om telkens als je de opblaasbare jacuzzi leegmaakt, 10 tot 15 minuten te besteden aan het schoonmaken van de filters. Dat bespaard je tijd en misschien wel problemen in de toekomst.

Voorbereiding opblaasbare jacuzzi schoonmaken

Let op: bij het leegmaken en het schoonmaken van de opblaasbare jacuzzi, moet je eerst de stroom uitschakelen! Als je dit gedaan hebt, ben je klaar om de jacuzzi leeg te maken. Hoewel elk model anders is in hoe je dit moet doen, is de procedure in principe hetzelfde.

 

Om te beginnen verwijder je met je hand of met een spa-net alle grotere stukken vuil, zoals bladeren, uit het water. Dit is om te voorkomen dat ze de afvoerklep blokkeren wanneer het water leegloopt. Als je dit hebt gedaan kun je een jacuzzi- of zwembadstofzuiger gebruiken om alle brokstukken van de bodem te halen. Al is het zeker niet nodig om er een aan te schaffen. Je kunt dit ook met de hand doen.

 

Als je de bladeren en brokstukken uit het water hebt gehaald, moet je eerst de filterpomp loskoppelen. Controleer voor de zekerheid of de pomp uit is en is losgekoppeld van het stopcontact. Maak vervolgens de slangklemmen los en verwijder eventuele vuilzeven aan de binnenkant (raadpleeg altijd uw gebruikershandleiding of dvd als u niet zeker weet hoe u dit moet doen). Vervolgens koppel je de slangen van de filterpomp los en haal je het filterhuis en de filterpatronen uit de opblaasbare jacuzzi. Dit is een goede gelegenheid om de filter een schoonmaakbeurt te geven, dus spel hem goed uit met een tuinslang.

Opblaasbare jacuzzi leeg laten lopen

Als alles is losgekoppeld kun je de opblaasbare jacuzzi laten leeglopen. Onderaan de opblaasbare jacuzzi (bij de meeste modellen) zit een afvoerklep die je moet losschroeven of openen. Let op: voor je dit wil doen is het handig dat het water ergens anders uitkomt. Maak daarom een slang vast aan het afvoerventiel en zorg dat het water op een andere plek terecht komt (put of afvoerputje). Meestal zit er bij de opblaasbare jacuzzi een tuinslangadapter. Je kunt de opblaasadapter er makkelijk opschroeven, waardoor je de tuinslang gemakkelijk kunt monteren.

 

Als je opblaasbare jacuzzi niet met een adapter of een afvoerventiel geleverd wordt, of als je ze kwijt bent, zoals bij ons vaak gebeurd!. Dan kan je die goedkoop en gemakkelijk kopen op het internet of in je plaatselijke spa en zwembad winkel. Zorg er wel voor dat je het juiste afvoerventiel koopt, want bij elk model en merk is het anders.

 

Vergeet niet het water van je opblaasbare jacuzzi chemicaliën bevat, waardoor het gras, de planten en bloemen sneller beschadigd kunnen worden. Zorg er daarom voor dat je het water van je jacuzzi op een geschikte plaats laat leeglopen.

Hoe maak je de buitenkant van je opblaasbare jacuzzi schoon?

Als de opblaasbare jacuzzi leeg is, kan je het met warm water en een zachte doek – en een beetje hard werk van jouw kant – het meeste vuil van de buitenkant verwijderen en schoonmaken.

 

Besproei de buitenkant met water uit een spuitfles en veeg ze stevig schoon met je doekje. Dit s voldoende om 99% van alle vlekken en vuil te verwijderen.

 

Voor hardnekkige vlekken kun je een beetje afwasmiddel in warm water gebruiken. Als je de oplossing van afwasmiddel gebruikt, vergeet dan niet om de oppervlakken na het schoonmaken af te spoelen met schoon water. Hoe hardnekkig de vlekken ook zijn, je mag nooit een schrobber gebruiken! Noch aan de buitenkant, noch aan de binnenkant. Op sommige website en video’s staat dat het gebruik van een borstel toegestaan is, echter is dit ten zeerste af te raden.

 

Voor de binnenkant van de opblaasbare jacuzzi kun je opnieuw een zachte doek en wat zuiver water gebruiken. Let bij het schoonmaken goed op de waterlijn, want daar kan zich vuil, olie en chemicaliën ophopen. Als je merkt dat het water niet volstaat om de ophoping te verwijderen, of als er moeilijk te verwijderen vlekken zijn, dan moet je zeker geen detergenten of zeep gebruiken. Het probleem hiermee is dat ze sop creëren, wat je echt niet in de opblaasbare jacuzzi wilt aantreffen, aangezien dit in je luchtbubbeltjes en filtreersysteem kan terechtkomen. Dit veroorzaakt namelijk schuimvorming als je de jacuzzi opnieuw vult en gebruikt. Als je toch hardnekkige vlekken moet verwijderen, dan zijn er verschillende speciale jacuzzireinigers te koop. Kijk voor de zekerheid in de productinformatie weke reinigers er aangeboden worden.

Hoe maak je de jacuzzifilters schoon?

Ook al zijn er veel verschillende fabrikanten van opblaasbare jacuzzi’s, en zijn er veel modellen om uit te kiezen, de waterfilters die ze gebruiken zijn eigenlijk vrij gelijkwaardig. Daarom is dit advies geschikt voor alle type opblaasbare jacuzzi’s:

 

Omdat de filters een van de belangrijkste onderdelen zijn van de opblaasbare jacuzzi’s, moet je hier speciale aandacht aan besteden. De meeste jacuzzi’s hebben één, soms zelfs twee of meer waterfilterpatronen. We raden je aan om die één keer per week te verwijderen en ze een goede schoonmaakbeurt te geven. Dit is vrij eenvoudig – gewoon afspuiten met een tuinslang.

 

Zelf vinden we het fijn om een speciaal filterreinigingsgereedschap te gebruiken, zoals de Mi-Way Aquacomb. Deze wordt aangesloten op de tuinslang en drijft het water tot diep in de vinnen de filter voor een goede reiniging. Door het goed te gebruiken verleng je ook de levensduur van de filterpatronen, zodat je de kleine eerste investering terugverdient doordat je de filters minder vaak hoeft te vervangen. Tip: doe de filters om de paar maanden in de vaatwasser zonder afwasmiddel. Dit is een fantastische manier om ze een grondige reiniging te geven.

 

Vergeet niet dat de filterpatronen niet eeuwig meegaan. Zorg er dus voor dat je een paar reserve exemplaren bij de hand hebt. Zo voorkom je bij het vervangen van een filter voor verassingen te zijn. Niets is zo vervelend om vast te stellen dat de filter zijn tijd gehad heeft en dat je niet per direct een nieuwe in huis hebt.

De Lay-Z-Spa Hawaii brengt als het ware een persoonlijke masseur naar je huis! Met zowel..
De Lay-Z-Spa Ibiza is groots in alle opzichten! Ruim genoeg voor 4 tot 6 personen,..
Het idee om na een lange werkdag lekker te ontspannen in je tuin of op..
Ben je op zoek naar de ultieme manier om te ontspannen en dat in je..
De Lay-Z-Spa Miami is een echte favoriet dankzij zijn aantrekkelijke prijs en grote populariteit! Snel..
De Lay-Z-Spa Helsinki valt op door zijn speciale constructie met slanke wanden, wat resulteert in..
Intex Pure Spa Jet & Bubble Deluxe - 6 persoons
Intex Pure Spa Jet & Bubble Deluxe - 4 persoons
Intex Pure Spa Greywood Deluxe - 4 personen
Intex Pure Spa Bubble Therapy - 6 persoons
Intex Pure Spa Greywood Deluxe - 6 personen
Intex PureSpa Bubble Therapy - 4 persoons

Tips om de opblaasbare jacuzzi schoon te houden

Hoewel het niet veel tijd kost om de opblaasbare jacuzzi schoon te maken, is het toch altijd een goed idee om hem zo zuiver mogelijk te houden. Dit bespaart je tijd op de lange termijn. De reden waarom je de opblaasbare jacuzzi heb is tenslotte om ervan te genieten. Niet om eraan te werken!

Daarom hebben we voor jou enkele tips om je opblaasbare jacuzzi schoon te houden en tijd te besparen.

Altijd eerst douchen

Zorg er altijd voor dat jij, en iedereen die de jacuzzi gebruikt, eerst een douche neemt voor je in de opblaasbare jacuzzi stapt. Zo verwijdert je de lichaamsoliën, lotions, cosmetica die in het warme water van de spa terechtkomen en zich op de oppervlakken van de spa opstapelen.

Houd de opblaasbare jacuzzi afgedekt

Maak er een gewoonte van om de cover/deksel van de jacuzzi altijd te plaatsen wanneer je de jacuzzi niet gebruikt. Zelfs asl je even binnenwipt om een drankje te pakken, is het slim om de cover erop te doen (je hoeft hem in dat geval niet op slot te doen, tenzij er kleine kinderen in de buurt zijn). Dit voorkomt dat vuil uit de lucht zich op het water afzet. De deksel houdt ook de warmte binnen en verlaagt de verwarmings- en werkingskosten. Kortom een win-win-situatie!

Vervang de filter op tijd

Als je de filter schoonmaakt (wat je zoals bovenstaand 1x per week moet doen), wees dan eerlijk tegenover jezelf over hoe lang je de filter nog kunt gebruiken. Als je denkt dat de filter vervangen moet worden, doe dat dan direct en wacht er niet mee. Tip: als je beslits dat het tijd is om je filter te vervangen, laat de nieuwe filter dan 24 uur werken in een verdunde jacuzzi filterreiniger. Wij raden altijd aan om Leisure Time Filter Cartridge Cleaner te gebruiken, dat is broom- en chloorvrij.

Vul een emmer of een grote kom met water en voeg een klein beetje jacuzzifilter reiniger toe. Plaats de filter in de emmer of kom en zorg dat het volledig is ondergedompeld. Laat het 24 uur in de oplossing zitten, haal het er dan uit en spel het goed af voor je de nieuwe filter plaatst.

Conclusie

We hopen dat dit artikel nuttig is gebleken. Hiermee hopen we te laten zien dat het zeer eenvoudig is om je opblaasbare jacuzzi schoon te maken. Neem enkele eenvoudige stappen voor je de jacuzzi gebruikt, geef je jacuzzi een goede schoonmaakbeurt als je het water ververst en je zal al snel merken dat makkelijk en nuttig is.

Merken

Grote jacuzzi merken op de markt die we onderzoeken

JM