Opblaasbare jacuzzi: vragen & antwoorden

Op zoek naar een opblaasbare jacuzzi? JacuzziMaster helpt je bij het vinden van dé perfecte jacuzzi naar al je wensen. Geniet van je dagelijkse ontspanmoment, dan doen wij het onderzoek wel!

JACUZZIMASTER IS DÉ SPECIALIST IN OPBLAASBARE JACUZZI'S

Vragen & antwoorden

Wij helpen je graag het ontspanmomentje nog relaxter te maken

JM

Wat is de watercapaciteit van een jacuzzi?

Wanneer je kiest voor een opblaasbare jacuzzi voor 4 personen, zoals de Lay-Z-Spa Miami moet je natuurlijk rekening houden met een andere watercapaciteit dan de modellen voor 6 personen, zoals bijvoorbeeld de Intex Pure Spa Bubble Therapy. Kijk voor de exacte watercapaciteit van je jacuzzi in het meegeleverde informatieboekje.

 

Kan ik het opblaasbare bubbelbad op een betonnen vloer plaatsen?

Ja, dat is zeker mogelijk. Echter bevelen we wel aan om er een mat, doek of speciale rubber tegels eronder te plaatsen.  Hierdoor voorkom je dat er beschadigingen aan de opblaasbare jacuzzi optreden. Zorg er wel voor dat de ondergrond vrij is van vuil. Bij alle meegeleverde jacuzzi’s zit een doek voor onder de jacuzzi.

 

Kan de opblaasbare jacuzzi heel het jaar blijven staan?

Ja en nee, dit is afhankelijk van de situatie. We raden het aan om de jacuzzi op te vergen wanneer de omgevingstemperatuur onder de 5°C daalt. Hierdoor voorkom je dat de onderdelen bevriezen, waardoor er geen mogelijk schade ontstaat. Wanneer je de opblaasbare jacuzzi niet gebruikt en de buitentemperatuur lager is dan 5°C kunnen er scheuren ontstaan. De jacuzzi opbergen in een droge en warme ruimte is dan ook sterk aan te raden.

 

Moet ik chemicaliën gebruiken voor het schoonhouden van de jacuzzi?

Dat raden we zeker aan. Het gebruiken van bijvoorbeeld ontsmettingsmiddelen voor de opblaasbare jacuzzi’s is een must. Lees bij het gebruik van deze middelen goed de handleiding, zodat je ze goed gebruikt.

 

Krijg ik fabrieksgarantie op de opblaasbare jacuzzi?

Ja, je krijgt inderdaad fabrieksgarantie. Op de opblaasbare jacuzzi heb je recht op 6 maanden garantie en op de elektrische onderdelen maar liefst 1 jaar vanuit de fabriek.

 

Wat kan je onder je opblaasbare jacuzi zetten?

Je kan je opblaasbare jacuzzi rechtstreeks op gras of beton zetten – als je tenminste alle voorwerpen hebt verwijderd die je kan lek steken, zoals scherpe stenen, twijgjes of gebroken glas. De meest eenvoudige oplossing is het gebruik van een zwaar tarp, gevouwen of gesneden om de voetafdruk van uw tub. Houd er wel rekening mee dat het zeil glad wordt als het nat is. Je kan ook online of in de bouwmarkt schuim- of rubbertegels kopen om een gladde ondergrond voor je jacuzzi te creëren. Een meer solide en duurzame oplossing die ook isolatie biedt is een jacuzzi pad. Je kan die in elkaar grijpende tegels opvullen met grind om ze op hun plaats te houden en je jacuzzi van de grond te houden.

 

Welke chemicaliën doe je in een opblaasbare jacuzzi?

Net zoals bij een permanente jacuzzi moet je de waterkwaliteit in je opblaasbare jacuzzi in het oog houden. Het is essentieel om de pH-waarde regelmatig te testen en additieven te gebruiken om bacteriën te elimineren en algengroei te voorkomen. Als de pH van je jacuzzi te alkalisch of te zuur is, zal je een pH-verhoger of -verlager moeten gebruiken. Je zal chloor of broom aan het water moeten toevoegen, en een periodieke schokbehandeling is nodig om de waterkwaliteit veilig te houden.

 

Kan je een opblaasbare jacuzzi binnenshuis gebruiken?

Als je de ruimte hebt en over de nodige elektriciteit beschikt, kan je een opblaasbare jacuzzi zowel binnen als buiten plaatsen. Als je je jacuzzi binnen wil gebruiken, let dan vooral op de vloer in de kamer waar je hem wil zetten. Is het tapijt of hout, dan kan je een plastic barrière leggen of handdoeken klaarleggen om je vloer te beschermen tegen vocht als je in of uit de jacuzzi stapt. Een volle jacuzzi zal ook erg zwaar zijn, dus zorg ervoor dat je vloer het gewicht kan dragen. Een kamer op de begane grond van je huis is meestal een betere keuze en vermijdt ook het risico op waterschade aan je plafond in geval van een lek.

 

Hoe lang duurt het om het water van de spa op te warmen?

De watertemperatuur stijgt met 1 tot 1,5°C per uur. Zoals bij elke grote hoeveelheid water zal het opwarmen tijd in beslag nemen. Houd er rekening mee dat de eerste opwarming na het vullen tot 20 uur kan duren, afhankelijk van de begintemperatuur van uw vulwater en de externe omstandigheden. De volgende omstandigheden leiden tot een langzame opwarming van het water:

  • De omgevingstemperatuur is lager dan 10 graden.
  • De windsnelheid buiten is hoger dan 3,5-5,4 m/s (8-12 mph).
  • De luchtbelfunctie is ingeschakeld bij het verwarmen van het water.
  • De opblaasbare jacuzzi is niet goed afgedekt met de cover wanneer het water wordt verwarmd.

 

Kan of moet ik chemicaliën aan mijn jacuzzi water toevoegen en hoe doe ik dat?

Ja, het toevoegen van ontsmettingsmiddelen en andere chemicaliën is noodzakelijk om de bacteriën en virussen die in het water van de jacuzzi aanwezig zijn onder controle te houden. Neem contact op met uw plaatselijke zwembad-/spa-professional voor chemicaliën, ontsmettingsmiddelen, testkits en procedures voor het testen van het water en controleer altijd of ze PVC-veilig zijn. Gebruik de bijgeleverde chemische vlotterdispenser om chloor toe te dienen aan het water van de spa. Volg altijd de aanwijzingen van de fabrikant van de chemicaliën. Verwijder de chemische vlotterdispenser wanneer de opblaasbare jacuzzi in gebruik is. Laat nooit chloor in contact komen met de jacuzzi als het niet volledig is opgelost. Hetzelfde geldt voor vloeibaar chloor; meng het onmiddellijk en grondig met het water van de spa. Druk op de bruistoets op het bedieningspaneel van de jacuzzi om de blazer voor de luchtbellen in te schakelen en te helpen de chemicaliën in het water op te lossen. Meng de chemicaliën nooit met elkaar. Voeg de chemicaliën afzonderlijk aan het spawater toe. Los elke chemische stof grondig op alvorens deze aan het water toe te voegen. VOEG ALTIJD CHEMICALIËN TOE AAN WATER, NOOIT WATER AAN CHEMICALIËN!

 

Is een hek of omheining wettelijk verplicht?

Sommige steden en gemeenten eisen dat eigenaren van bepaalde typen zwembaden, afhankelijk van de grootte en diepte, het gebied waar het zwembad zich bevindt omheinen. Controleer uw plaatselijke verordening.

 

Kan ik een filterpatroon van een ander merk gebruiken voor de SPA?

Nee, het is mogelijk dat het filterpatroon van andere fabrikanten niet goed past of niet goed functioneert.

 

Kan ik mijn opblaasbare jacuzzi buiten laten in de winter?

Dat hangt af van waar u woont. Laat de spa niet buiten staan met water dat een lagere temperatuur heeft dan 4 graden aangezien de spa in dergelijke weersomstandigheden kan bevriezen en er barsten kunnen ontstaan. De watertemperatuur binnen in de spa moet hoger zijn dan 4 graden en het water in het circulatiesysteem, de pomp en de leidingen mag niet bevroren zijn. Als temperaturen onder het vriespunt worden verwacht, demonteer de spa dan en bewaar hem op een droge plaats waar het niet vriest.

 

Hoeveel vermogen of ampère heeft de opblaasbare jacuzzi nodig om goed te kunnen functioneren zonder dat de stroomonderbreker of zekering in huis doorslaat?

De spa heeft minimaal 13 Ampère (2600 Watt) nodig. De meeste stroomkringen in huis hebben een nominale stroomsterkte van 15 tot 20 Ampère. De jacuzzi moet worden aangesloten op een specifiek stopcontact zonder gebruik van een verlengsnoer dat gevoed wordt met een specifieke stroomonderbreker/zekering van 13 ampère of meer. Zorg ervoor dat er geen andere apparaten of andere grote verbruikers op hetzelfde stroomnet zijn aangesloten als de spa.

 

Wat moet u doen als code E90 verschijnt?

Code E90 verschijnt wanneer het waterdebiet te laag is. Deze code heeft vaak te maken met wateronderhoud, bijvoorbeeld door een vervuild/oud filter, vuil water of bacteriën/algen. Neem de gecombineerde bijlage Support voor PureSpa code E90 door.

 

Wat is de minimum en maximum watertemperatuur voor de opblaasbare jacuzzi?

De opblaasbare jacuzzi werkt bij een watertemperatuur van 4°C tot 40°C. Het water in de spa mag nooit warmer zijn dan 40°C. Het oververhittingsalarm wordt geactiveerd met code “E95” als de temperatuur van het water dat de verwarmingsunit verlaat hoger is dan 50°C, en de regeleenheid van de spa zal dan stoppen met werken. Als dit gebeurt, haalt u de stekker uit het stopcontact en steekt u de stekker weer in het stopcontact en test u de aardlekschakelaar om het systeem weer op te starten. Zie de gebruikershandleiding voor meer informatie.

 

Wat betekent code “END”? Wat moet ik doen als code END verschijnt?

Als de alarmcode “END” op het bedieningspaneel verschijnt, betekent dit dat de actuele watertemperatuur niet tot de ingestelde temperatuur kon stijgen na 72 uur continu verwarmen, waardoor de snelverwarmings- en waterfiltratiefuncties tijdelijk zijn uitgeschakeld. Als de alarmcode “END” verschijnt, drukt u op een willekeurige knop (behalve de knop “RESET”) op het bedieningspaneel (d.w.z. de waterfiltratieknop of de verwarmingsknop) om het regelsysteem opnieuw te starten. Activeer vervolgens het verwarmings- en waterfiltersysteem weer door op de verwarmingsknop te drukken.

 

Wat moet ik gebruiken om mijn opblaasbare jacuzzi schoon te maken?

Gebruik een spons en een milde zeepoplossing om vuil of vlekken aan de binnenkant van de jacuzzi wand weg te vegen. Spoel de spa grondig af voordat u hem opnieuw vult met schoon water.

 

Kan ik mijn opblaasbare jacuzzi op een helling plaatsen?

Nee, de grond moet volkomen vlak en waterpas zijn. Een ongelijk geplaatste jacuzzi kan onstabiel en onveilig worden.

 

Kan ik mijn Intex jacuzzi op gras, zand of aarde plaatsen? Zo niet, waarom niet?

Nee, zet de jacuzzi niet op gras, zand of aarde, want dan kan er meer vuil in de spa terechtkomen. Bepaalde soorten gras kunnen door de bodem van de opblaasbare jacuzzi heen groeien en lekkage en schade veroorzaken.

 

Kan het verwarmingssysteem afzonderlijk worden geactiveerd zonder filterfunctie?

Nee. Het verwarmingssysteem werkt samen met de filterpomp, aangezien het water door het verwarmingselement moet worden gevoerd.

 

Hoe vaak moet ik de filterpatroon reinigen en vervangen?

In verschillende landen gelden verschillende aanbevelingen voor filterpatronen. In de VS en Canada wordt aanbevolen om de filterpatroon eenmaal per week te inspecteren en te reinigen, en de filterpatroon indien nodig te vervangen. Internationaal wordt aanbevolen het filterpatroon elke dag te inspecteren en schoon te maken, en het filterpatroon indien nodig te vervangen.

 

Hoe vaak moet het water van de opblaasbare jacuzzi worden ververst?

In verschillende landen gelden verschillende aanbevelingen voor het verversen van het water. In de V.S. en Canada wordt aanbevolen het water om de 2-3 maanden te verversen, of wanneer het troebel wordt en de juiste waterchemie dit niet verhelpt. Internationaal wordt aangeraden het water om de 3 dagen te verversen, of wanneer het troebel wordt en de juiste chemische samenstelling van het water dit niet verhelpt.

 

Kan ik mijn opblaasbare jacuzzi het hele jaar door aan direct zonlicht blootstellen?

Nee. Als u de spa buiten opzet, moet u een plaats kiezen die beschutting biedt tegen de zon en de jacuzzi niet blootstelt aan direct zonlicht, zoals een veranda of gazon.

 

Hoe laat ik de opblaasbare jacuzzi leeglopen voordat ik hem opbergt?

1) Schakel de besturingseenheid van de opblaasbare jacuzzi uit en trek de stekker uit het stopcontact. 2) Sluit de adapter van de afvoerklep aan op een tuinslang en richt het andere uiteinde van de tuinslang naar een geschikt afvoerkanaal. 3) Verwijder de kap van de afvoerklep aan de buitenkant van de spa-badkuip en bevestig de adapter van de afvoerklep aan de afvoerklep. 4) Open de dop van de afvoerklep aan de binnenzijde van de jacuzzi en het water zal uit de tuinslang stromen. 5) Als het water stopt met weglopen, koppelt u de besturingseenheid van de spa-badkuip los van de wand van de spa-badkuip. Til de wand van de spa-bad op aan de kant tegenover de afvoer, zodat eventueel resterend water naar de afvoer wordt geleid en de opblaasbare jacuzzi volledig leegloopt. 6) Gebruik een schone handdoek om eventueel resterend water op de spa-bad weg te vegen.

 

Kan ik de opblaasbare jacuzzi vullen met warm water?

U kunt de opblaasbare jacuzzi vullen met verwarmd water. Dit verkort de opwarmtijd van de jauczzi. Zorg er echter voor dat u geen water gebruikt dat warmer is dan de normale bedrijfstemperatuur van de spa (40°C). Water dat warmer is dan 40°C schakelt de verwarmingsunit uit en wordt niet als veilig beschouwd. Controleer altijd de watertemperatuur in uw opblaasbare jacuzzi voordat u de jacuzzi gebruikt en raadpleeg de handleiding voor gedetailleerde informatie over veilig gebruik.

 

Hoe werkt het automatisch ingebouwde hard water behandelingssysteem?

Het systeem voor de behandeling van hard water produceert een wisselend magnetisch veld dat een elektrisch veld creëert rond de inkomende waterleiding, waardoor de kalkaanslag door de opgeloste mineralen in het water zodanig wordt gewijzigd dat deze zich niet hechten aan oppervlakken en harde aanslag vormen.

 

Hoe kan ik het hardwaterbehandelingssysteem inschakelen?

Het systeem voor de behandeling van hard water werkt automatisch samen met de filterpomp wanneer de filterpomp wordt geactiveerd.

 

Kan ik andere opblaaspompen gebruiken om mijn opblaasbare jacuzzi op te blazen?

Dat kan, maar we raden het niet aan. Blaas niet te veel op en gebruik geen luchtcompressor onder hoge druk om de spa op te blazen. Afhankelijk van het model van uw jacuzzi, wordt de luchtbelbasis van de spa geleverd met een ingebouwd opblaassysteem waarmee uw opblaasbare jacuzzi goed kan worden opgeblazen. Wij raden u ten zeerste aan het opblaassysteem te gebruiken voor het opblazen.

 

Waar en op wat voor soort ondergrond kan de opblaasbare jacuzzi veilig worden opgesteld?

De opblaasbare jacuzzi kan zowel binnen als buiten worden geïnstalleerd. De ondergrond waarop de spa wordt geplaatst, moet vlak, effen en glad zijn, mag geen scherpe voorwerpen bevatten, moet een adequate waterafvoer hebben en moet bestand zijn tegen de maximale belasting van de gevulde spa met vier volwassen inzittenden, namelijk 1.136 kg (2500 lbs), en 1592 kg (3500 lbs) voor een zespersoons model. Gebruik het meegeleverde grondzeil om de kuipvloer te beschermen en warmteverlies via de kuipvloer te voorkomen.

 

Mijn opblaasbare jacuzzi staat buiten en wordt de hele dag blootgesteld aan de zon. Waarom geeft het display tijdens warme zonnige dagen, wanneer het filtratiesysteem uitgeschakeld is, een watertemperatuur aan van 39 tot 42 graden Celsius (102 tot 108 F), terwijl de watertemperatuur in de opblaasbare jacuzzi lager is wanneer deze gemeten wordt met een thermometer?

Bij blootstelling aan direct zonlicht absorbeert de besturingsbasis warmte en is de interne temperatuur van de besturingsbasis hoger, inclusief eventueel stilstaand water in de besturingsbasis, dan de eigenlijke temperatuur van het badwater in de opblaasbare jacuzzi. De interne temperatuursensoren zullen een hogere temperatuur waarnemen omdat het water in de jacuzzi niet circuleert en deze temperatuur wordt weergegeven op het displaypaneel. Zet het filtratiesysteem aan om het spawater enkele minuten te laten circuleren en het display zal de werkelijke temperatuur van het jacuzziwater aangeven.

 

Waarom verschilt de temperatuur die op het bedieningspaneel wordt weergegeven van de werkelijke watertemperatuur?

De tolerantie van de watertemperatuurregelaars kan variëren tot +/-2°C. Meet de watertemperatuur met een nauwkeurige thermometer voordat u in de jacuzzi gaat.

 

Hoe weet ik of mijn opblaasbare jacuzzi goed is opgeblazen?

Blaas de wand van de opblaasbare jacuzzi op tot hij stevig aanvoelt en bevestig dan de manometer aan de luchtklep. De manometerindicator moet in het groene gebied staan voor een goed opgeblazen jacuzzi. Let op de schommelingen in de luchttemperatuur! Bij koud weer zal de jacuzzi wat druk verliezen door het samentrekken van de lucht. Voeg in dat geval GEEN lucht toe, want de lucht in de opblaasbare jacuzzi zal weer uitzetten zodra de temperatuur stijgt. Bij warm weer moet u de luchtdruk controleren en als de manometerindicator in het rode gebied staat (wat wijst op overdruk), moet u wat lucht laten ontsnappen om te voorkomen dat de jacuzzi wand of de luchtblaas van de opblaasbare cover het begeeft als gevolg van een te hoge interne druk. Als u een Intex spa voor het seizoen 2018 hebt gekocht, is een ingebouwde manometer voorzien die de spa tub lucht laat ontsnappen tot de toegestane luchtdruk. Houd er rekening mee dat het de spa kuipwand niet zal aanpassen door lucht toe te voegen, het zal alleen lucht vrijlaten wanneer er te veel druk is. Als u een Intex spa voor het seizoen 2018 hebt gekocht, is een ingebouwde drukmeter voorzien die de spa tot de toegestane luchtdruk zal laten ontsnappen. Let op: de drukmeter zal de kuipwand niet aanpassen door lucht toe te voegen, hij zal alleen lucht laten ontsnappen als er te veel druk is.

 

Wat zijn de voordelen van een Intex Spa met Hard Water Behandelingssysteem?

De voordelen zijn: 1. Voorkomt verdere kalkaanslag. 2. Onthardt/verwijdert bestaande kalkaanslag. 3. Vermindert de schadelijke effecten van hard water op huid en kleding. 4. Geen gevaarlijke chemicaliën. 5. Verbetert de verwarmingsprestaties en het energieverbruik. 6. Zorgt ervoor dat het water zachter aanvoelt.

 

Wordt de opblaasbare jacuzzi geleverd met een hoofdsteun?

Bepaalde opblaasbare jacuzzi modellen worden geleverd met 2 hoofdsteunen. Raadpleeg de verpakking van uw jacuzzi voor de inbegrepen accessoires.

 

Tot welk niveau moet ik mijn opblaasbare jacuzzi vullen? Wat is de waterdiepte bij het MAX aanbevolen waterniveau van de jacuzzi?

Het waterniveau moet worden gevuld tussen het MIN en MAX niveau dat aan de binnenzijde van de jacuzzi wand is aangegeven. De MAX waterdiepte van de spa is ongeveer 52 cm.

Gerelateerde lijsten

Best geteste opblaasbare spa's

JM

4 persoons

6 persoons

NetSpa

Intex

Lay-Z-Spa

Merken

Grote jacuzzi merken op de markt die we onderzoeken

JM